logo
Poslednji tango u Hagu
Uvod
Hronologija
Epilog
Zahvale
Podijeli
|
Epilog
Idejni tvorac „Poslednjeg tanga u Hagu“ je Mirko Klarin, savremenik i pažljivi hroničar raspada jugoslovenske federacije, koji je još početkom devedesetih godina prošlog veka naslutio epilog onoga što je nazvao „nizom neplodnih pregovora“ republičkih lidera koji su se „pretvarali da traže rešenje jugoslovenske krize“.

„Ne bi li bilo bolje da te naše vođe i vođice – umesto što ih teramo za pregovarački sto – posadimo na optuženičku klupu. Te da im, uz pomoć svetskih eksperata za međunarodno ratno pravo, priredimo jedan mali, skromni Nirnberški proces. Ne ‘posle svega’, već umesto svega što bi nam se uskoro moglo dogoditi.“, napisao je Klarin u tekstu „Nirnberg sada“, objavljenom u maju 1991. godine u listu „Borba“.

Više od 10 godina kasnije Mirko Klarin će, nastavak „neplodnih rasprava“ pratiti u sudnicama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), pre svega na suđenju Slobodanu Miloševiću, ali će se rasprava ovog puta voditi „posle svega“, odnosno, posle 130 hiljada žrtava i četiri miliona izbeglica iz zemlje za koju nije nađeno rešenje.

SENSE tim izveštavao je o svim Miloševićevim, kako je Klarin govorio, „bilateralnim susretima u sudnici“, a video snimke javnih sednica sa suđenja sačuvao u svom audio-vizuelnom arhivu. Suđenje Slobodanu Miloševiću, zbog smrti optuženog, nije dobilo sudski epilog, a iskazi svedoka na tom suđenju ostali su bez konačne sudske ocene. Ipak mnogi od tih svedoka su, o istim događajima, svedočili i na drugim haškim suđenjima gde su njihovi iskazi uzeti u obzir pri utvrđivanju činjenica i postali deo presuda izrečenih drugim optuženima.

Arhivirani dokazni materijal sa suđenja Miloševiću, uključujući i svedočenja protagonista jugoslovenske krize, raspada i ratova, iako lišen sudskog zaključka i dalje je dostupan za proučavanje i traganje za istorijskim zaključcima. Ovim interaktivnim narativom samo su odškrinuta još jedna vrata riznice dokaza i sudski utvrđenih činjenica sa završenih i nezavršenih suđenja vođenih tokom više od dve decenije rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.